Sfaturi pentru îngrijirea piciorului

În acest episod, doamna doctorand fiziokinetoreapeut Iulia Drăgoi ne povestește despre îngrijirea corectă a picioarelor, deoarece sănătatea acestora este importantă pentru a vă simți bine și pentru a rămâne activ; neglijarea acestora poate duce la dureri sau probleme ale picioarelor.

 

Specialistul în sănătatea picioarelor, doctorand Iulia Drăgoi ne spune că „Sfaturile sunt, în sine, personalizate în funcție de fiecare persoană în parte. Deci, cele mai bune sfaturi pot fi obținute din partea unei echipe specializate în îngrijirea piciorului. Cea mai potrivită sursă de informare pentru pacienți este site-ul Asociației de Podiatrie.”

 

Totodată, există câteva sfaturi generale de care fiecare persoană ar trebui să țină cont pentru sănătatea picioarelor sale, iar cel mai important este menținerea igienei corecte și frecvente a picioarelor.


Picioarele sănătoase încep cu o igienă bună. Curățarea corectă și spălarea picioarelor cu apă și săpun, în mod regulat, le mențin sănătoase și departe de probleme. Uscarea picioarelor, după baie, este foarte importantă deoarece organismele fungice adoră umezeala, astfel încât lipsa umezelii va face mai dificilă evoluția lor.


Efectuați o autoexaminare a picioarelor de fiecare dată când le spălați, iar dacă vedeți modificări ale pielii, culorii, texturii etc, adresați-vă unui podiatru sau medic specialist pentru o examinare mai amănunțită și pentru un eventual tratament.

 

Îngrijirea și tăierea corectă unghiilor este importantă în evitarea problemelor. Tăiați unghiile drept și evitați tăierea aproape de piele sau rotunjirea drastică a colțurilor, deoarece acestea pot provoca unghiile dureroase și încarnate.

 

În cazul în care unghia dumneavoastră prezintă probleme precum decolorare, grosime mai mare decât normală, crăpături etc, aceste semne pot fi date de o ciupercă a unghiilor, astfel că evitați să aplicați lacul de unghii peste o unghie infectată, deoarece poate agrava problema.

 

Protejați-vă picioarele în zonele publice precum dușul de la sală, vestiare sau piscine publice, deoarece aceste locuri sunt frecventate de multe persoane, unde se pot transmite ciuperci ale picioarelor care pot duce la infecții ulterioare.

Purtați întotdeauna încălțămintea și șosetele dumneavoastră, evitând să le împrumutați de la alte persoane. Purtarea încălțămintei proprii reduce riscul de transmitere a ciupercilor de la o persoană la alta.

Pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră este important să purtați șosete care mențin piciorul uscat, fără să transpire, deoarece transpirația creează un mediu perfect pentru bacterii și fungi.

Alegeți încălțăminte prin care piciorul să „respire”. Pentru a menține sănătatea picioarelor dumneavoastră, alegeți încălțăminte confortabilă prin care piciorul este ventilat și se permite circularea aerului.

Purtați pantofi care se potrivesc corect. Pantofii care sunt prea strâmți pot cauza probleme piciorului, pe termen lung. Purtați încălțăminte comodă pentru piciorul dumneavoastră, în care degetele să aibă un spațiu lejer, iar călcâiul să fie stabil. Evitați pantofii cu vârf ascuțit, deoarece aceștia vă pot înghesui degetele de la picioare și pot provoca unghii încarnate sau calusuri și chiar deformații ale scheletului piciorului. Un podiatru sau fizioterapeut specialist în îngrijirea piciorului vă poate învăța cum să alegeți corect încălțămintea și numărul acesteia, atât la copii, cât și la adulți, evitând astfel purtarea unui pantof prea mare sau prea mic.

 

Nu încercați să vă autotratați problemele de la picioare sau infecțiile, ci vizitați un podiatru sau medic specialist, deoarece acesta vă oferă tratamentul corect de care aveți nevoie. Orice durere, roșeață, umflare sau decolorare care persistă trebuie verificată de către un medic podiatru. De multe ori, problemele pot fi rezolvate pe bază de tratament medicamentos, iar verdictul unui medic poate ajuta la prevenirea problemelor minore de a se agrava și evolua în probleme mai grave.





Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs