Care sunt semnele care ne indică nevoia consultului unui specialist în îngrijirea piciorului?
Cel de-al treilea episod al campaniei „Pășește sănătos!”, realizat prin colaborarea Giraffe Shoes cu doctorand Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi, are ca titlu o întrebare esențială, pe care toți o avem în vedere, într-un moment sau altul al vieții noastre: „Care sunt semnele ce ne indică nevoia unui consult de specialitate pentru picior?”. Fizioterapeutul specialist ne prezintă semnele care ar trebui să ne împingă spre vizita unui clinician specializat în îngrijirea piciorului, fie el podiatru, fizioterapeut cu competențe în tratamentul piciorului sau a altor specialități ce se ocupă de picior precum ortopedul, reumatologul, neurologul, diabetologul, ortopedul pediatru, etc.
În urma discuțiilor cu specialistul Iulia Drăgoi, aceasta ne-a declarat că „orice semn la nivelul pielii, la nivelul suprafeței plantare de tip bătătură, calus, fisură, îngroșarea tegumentelor, subțierea tegumentelor, modificări de deshidratare ale piciorului, pierderea pilozității, modificări ale unghiilor, ciuperci, unghii încarnate, leziuni între degete, edeme, inflamații și, bineînțeles, simptome precum durere, amorțeli, furnicături, ace, oboseală la efort, modificări în caracteristicile mersului, împiedicatul, mersul îngreunat pe scări sau la o distanță mai lungă, care înainte nu implicau probleme, toate aceste semne cred că pot conduce pacienții către un specialist în îngrijirea piciorului, către un podiatru, într-un centru specializat”.
Așadar, orice modificare care apare asupra piciorului trebuie luată în considerare pentru o eventuală consultație de specialitate. De altfel, persoanele cu diabet necesită o monitorizare deosebită, deoarece acestea trebuie să aibă o atenție ridicată la orice modificare a temperaturii, a sensibilității, a culorii pielii sau a leziunilor apărute încă din prima zi în care sunt constatate.
Îngrijirea corectă a picioarelor necesită o educație sporită și bine informată asupra acestui domeniu, cele mai bune sfaturi fiind date de specialiștii medicali ai acestui segment. Educarea corectă a pacienților este o cheie esențială în prevenirea, tratamentul și evitarea evoluției negative a afecțiunilor piciorului, fie ele de natură musculoscheletală, ortopedică sau din clasa neuropatiei diabetice și chiar a infecțiilor sau a bolilor vasculare. O sursă bună, corectă și concretă de informare, bazată pe informații cu dovezi științifice, este site-ul Asociației de Podiatrie din România sau prin intermediul clinicilor de podiatrie din țară.
Îngrijirea și protejarea picioarelor, mai ales în rândul persoanelor cu diabet, este esențială pentru prevenirea complicațiilor sau infecțiilor. Specialiștii ne recomandă câteva reguli esențiale pentru o îngrijire cât mai corectă a picioarelor:
- Spălarea picioarelor în fiecare zi cu apă și săpun;
- Menținerea unui nivel de igienă corespunzător, atât al piciorului, cât și al ciorapilor și încălțămintei;
- Tăierea frecventă și corectă a unghiilor, menținându-le la un nivel confortabil, fără a incomoda mersul; se recomandă înstruirea de către un specialist cu privire la tăierea unghiilor;
- Menținerea picioarelor uscate, dar și hidratate corespunzător;
- Schimbarea zilnică a șoșetelor;
- Vizita unui specialist podiatru, pentru îndepărtarea sau tratarea eventualelor infecții ușoare, a calusurilor sau a bătăturilor;
- Purtarea corectă a pantofilor și potrivirea măsurii aferente piciorului: nici prea mici, nici prea mari.
- Evitarea mersului desculț chiar și pe distanțe scurte în casă;
Alegerea corectă a încălțămintei poate preveni riscul apariției zonelor de frecare sau presiune cauzate de încălțăminte, ceea ce poate cauza leziuni sau ulcerații ce pot suferi infectarea acestora în timp scurt si, ulterior risc de amputație. Ulcerațiile și infecțiile secundare ale ulcerelor sunt probleme foarte comune ale piciorului, mai ales la persoanele cu diabet. Specialiștii recomandă, persoanelor diabetice, purtarea unei încălțăminte speciale și destinate acestei boli, după măsurarea corectă a piciorului și prescripția caracteristicilor pantofilor.
Vizita periodică în cabinetul unui specialist poate preveni sau trata infecțiile apărute, aplicându-se tratamentele corecte.
Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.