Ce trebuie să știe persoanele cu diabet despre îngrijirea piciorului?

Ce trebuie să știe persoanele cu diabet despre îngrijirea piciorului?


Problemele rezultate în urma diabetului apar atunci când nu reușiți să schimbați stilul de viață necesar pentru a vă scădea nivelul de glucoză din sânge sau să urmați planul de tratament si regimul prescris de medic. Exista însă și alte forme de diabet care nu sunt corelate cu stilul de viață, spre exemplu diabetul de tip 1. Totodată, diabetul crește riscul apariției bolilor cardiace , accidentelor vasculare cerebrale și chiar a cancerului, iar riscul de apariție a problemelor la nivelul piciorul este și mai mare. Piciorul diabetic este o entitate specifică pacientului cu diabet zaharat.


Cum vă afectează diabetul picioarele?


Glicemia necontrolată afectează funcționarea interioară a corpului în două moduri: vă dăunează nervilor și afectează vasele de sange, prin urmare fluxul sangvin. Aceste două probleme sunt prezente concomitent în cazul piciorului diabetic.


Neuropatia periferică


Leziunile nervoase cauzate de diabet sunt cunoscute sub numele de neuropatie diabetică. Aceasta poate afecta nervii din orice parte a corpului, inclusiv nervii organelor interne, capului, mâinilor și mai ales nervii periferici de la nivelul picioarelor. Atunci când neuropatia diabetică atinge picioarele, este cunoscută sub numele de polineuropatie periferică simetrică distală.

 

Jumătate dintre persoanele cu diabet suferă de neuropatie periferică. In prezenta neuropatiei periferice, picioarele pot furnica, arde sau pot amorți, acestea fiind cele mai comune simptome. Durerea poate fi un alt simptom al neuropatiei diabetice. Neuropatia periferică nu este exclusiv întalnită la picioare. Aceasta poate afecta atât picioarele, cât și mâinile. Dar atunci când afectează picioarele, neuropatia periferică poate duce la o serie de alte probleme:

  • Tulburări de stabilitate;
  • Pierderea echilibrului;
  • Căderi frecvente;
  • Modificări în modul în care mergeți sau vă deplasați;
  • Scăderea tonusului muscular și a masei musculare;
  • Deformații secundare ale piciorului;
  • Dificultate de a simți orice stimuli la nivel plantar, chiar și a mișcărilor de la nivelul articulațiilor mici și mari sau de a simți durere în cazul traumatismelor minore sau chiar majore.


Rănile piciorului diabetic


Nervul deteriorat conduce la alterarea simțurilor de la nivelul picioarelor, reducând percepția senzațiilor. Cu toate că lipsa durerii poate fi un lucru „îmbucurător” uneori, în cazul pacienților cu neuropatie diabetică pierderea darului durerii poate deveni o problemă, fiind cauza principală a lipsei de alertă în cazul unei traume sau a apariției unei leziuni la nivelul picioarelor. Din cauza lipsei durerii conștientizarea prezenței rănii respective se poate face mult mai târziu, având astfel acces la tratament uneori după ce apar complicații.


Diabetul afectează, de asemenea, capacitatea de vindecare a unor răni apărute, astfel încât o simplă leziune, beșică, taietură, fisură sau durere poate să dureze săptămâni întregi, crescând astfel riscul de infecție. O problemă mică a piciorului se poate complica cauzând astfel risc de infecție și amputație secundară. Astfel se pot pierde un deget de la picior, o parte a piciorului sau chiar a întregului membru inferior.


Piciorul Charcot


Deformațiile piciorului sunt un alt rezultat al neuropatiei periferice. Piciorul Charcot este o problemă rară, dar gravă, care afectează oasele, articulațiile și țesuturile piciorului și uneori a gleznei. Piciorul Charcot este o afecțiune a piciorului diabetic ce constă în procese inflamatorii cu precădere la nivelul oaselor astfel încat acestea se pot fractura mergând sau prin traumatisme minore atunci când pacientul întârzie să fie diagnosticat la timp. Piciorul Charcot debutează cu durere, creșterea temperaturii piciorului față de membrul inferior opus, edem, tumefierea piciorului și a gambei și poate fi însoțit de deformație a piciorului atunci când fractura/ fracturile s -au produs deja. Evaluarea imagistica ( RMN) este necesară pentru confirmarea diagnosticului și este necesară imobilizarea imediată a piciorului și gleznei pentru a preveni alte fracturi și deformații secundare. Imobilizarea se menține până când toate procesele inflamatorii se remit evaluând imagistic piciorul la intervale de timp recomandate de medicul specialist în funcție de evoluția simptomelor. Din cauza leziunilor nervoase asociate neuropatiei diabetice este probabilă detectarea târzie a deformațiilor sau a modificărilor anormale, piciorul Charcot acut nefiind întotdeauna dureros la debut. Dacă continuați să mergeți pe piciorul Charcot în faza acută fără să știți diagnosticul, piciorul se prăbușește, ceea ce duce la o deformare ireversibilă. Acest lucru crește în continuare riscul de a dezvolta ulcerații ale piciorului diabetic, infecții secundare și risc crescut de amputație. Deformațiile piciorului Charcot conduc deasemenea la o dificultate marcată de a mai încalța pantofi normali, având uneori indicație de încălțăminte făcută la comandă ceea ce este o problemă la nivel național tinând cont că lipsește specialistul pedortist necesar în echipa multidisciplinară. Pedortistul se ocupă de evaluarea pacientului cu deformații ale piciorului astfel încât să poată, la recomandarea specialistului, să producă încălțăminte la comandă.


Dacă nu simțim durerea, de unde știm că avem o problemă la nivelul piciorul?


În mod normal, trebuie să fim cu ochii pe picioare, în fiecare zi, și să le analizăm îndeaproape. Faceți o rutină din a vă verifica picioarele. Folosiți o oglindă dacă nu aveți flexibilitate pentru a vă îndoi și a vedea fiecare parte a picioarelor, sau rugați pe altcineva să o facă pentru dumneavoastră. În cadrul acestei inspecții zilnice, căutați semne de afecțiuni ale piciorului diabetic:


  • Umflarea - Poate fi un semn de infecție, vătămarea piciorului sau piciorul Charcot.
  • Tăieturi,beșici, dureri și pete - Toate aceste probleme pot duce la infecții dacă nu le tratați din timp.
  • Culorile roșu sau albastru - Roșeața este un alt semn de infecție și poate semnala uneori o etapă timpurie a piciorului Charcot. Dacă picioarele prezintă o culoare albastră, acestea au un flux sanguin slab. Și dacă pielea este întunecată, este posibil ca țesutul piciorului să fi murit deja. În cazul înegririi bruște a unei părți a piciorului, cel mai probabil s-a instalat o gangrenă prin lupsa de sânge în acel țesut. Această situație este o urgență medicală și presupune imediata evaluare din partea chirurgului vascular.
  • Puncte calde și reci - Încălzirea indică infecția sau inflamația, tromboflebita, etc, în timp ce răcirea înseamnă că o parte a pielii dumneavoastră are o circulație slabă.
  • Unghiile deteriorate - de fiecare dată când unghia pare diferită de cea normală, este important să raportăm podiatrului acest aspect. Deteriorarea unghiilor sau lezarea pielii din jurul unghiei poate deschide calea către infecții.
  • Uscăciune și fisuri - Chiar și mici deschideri invită germenii cu potențialul de a face pagube pe termen lung.
  • Calusurile - Aceste puncte dure sunt cauzate de presiune și frecarea prea mare, ceea ce poate însemna că piciorul tău își schimbă forma.


Ce puteți face pentru a preveni problemele cu piciorul diabetic?


Pe lângă inspecția dumneavoastră zilnică pentru a monitoriza starea de sănătate a picioarelor, puteți face câțiva pași suplimentari pentru a opri oricare dintre probleme înainte de începerea acestora.


Numărul de pasi necesari pe zi este de preferat sa fie prescriși de specialiști în îngrijirea piciorului astfel după evaluarea atentă a piciorului și încălțămintei putând fi recomandate și date sfaturi potrivite legate de activitatea fizică zilnică.


1. Spălați-vă picioarele.


Adăugați la rutina dumneavoastră zilnică a picioarelor, spălarea picioarelor. Înainte sau după ce verificați dacă aveți probleme, faceți picioarelor o baie. Picioarele sunt adesea neglijate în duș sau cadă. Când aveți diabet, trebuie să curățați bine și spatiile dintre degete cu apă calduță pentru a evita arsurile.După o baie de picioare, uscați ușor picioarele și degetele de la picioare cu un prosop moale. După ce umiditatea este absorbită, pudrați degetele de la picioare cu amidon de porumb sau pudră de talc. Spațiile dintre degetele de la picioare conțin umiditate, creând un mediu primitor pentru bacterii, fungi.


2. Mențineți îngrijirea corectă a picioarelor.


După ce picioarele dumneavoastră sunt curate și uscate, continuați rutina de igienă. Neteziți petele aspre, cornurile și calusurile la un specialist sau folositi creme emoliente pe baza de uree în concentrația indicată de specialistul în îngrijirea picioarelor. Masați ușor și într-o singură direcție pentru a evita ruperea pielii sensibile. Apoi hidratați pielea picioarele uscată și crăpată cu creme grase. Nu face parte dintr-o rutină zilnică de îngrijire a piciorului diabetic, dar este importantă și tăierea corectă a unghiilor. Ascultati sfatul specialistului.


3. Păstrați temperatura potrivită a picioarelor.


Temperaturile extreme vă pot deteriora pielea, iar picioarele diabetice pierzând sensibilitatea termică frecvent, nu sunt în măsură să informeze legat de confortul termic. Înainte de a intra în duș sau cadă, folosiți întotdeauna mâinile pentru a testa temperatura apei. Purtați pantofi pe trotuarul fierbinte vara și sandale pe plajă.


Atunci când se instaleaza frigul și/sau zăpada înghețată, purtați șosete calde și cizme căptușite, impermeabile, pentru a vă proteja picioarele. Șosete curate, transparente, respirabile, care vi se potrivesc bine, vor preveni frecarea anormală de piele și vor ajuta la menținerea unei umidități și temperaturi optime a picioarelor.


4. Ajutați circulația sângelui.


Extremitățile dumneavoastră au deja o circulație mai slabă decât restul corpului. Diabetul zaharat înrăutățește această problemă, iar pentru a compensa lipsa fluxului de sânge în picioare, evitați să purtați șosete strânse, care restricționează circulația și ridicați-vă picioarele când stați. De asemenea, faceți mișcare în fiecare zi.


5. Vizitați un podiatru.


Podiatrii sunt specialiști cu pregătire specifică și expertiză în afecțiunile de la nivelul picioarelor și gleznelor. Acestea pot examina orice anomalii pe care le-ați găsit într-o inspecție zilnică și vă pot ajuta să tratați problemele piciorului înainte de a se implica în probleme majore.

Așadar, imediat ce observați o infecție, rană, aveți furnicături sau vă amorțesc picioarele, simțiți durere, aveți o tăietură care nu se vindecă sau nu mai aveți senzația unei sensibilități normale în picioare, programați o întâlnire cu un podiatru pentru a vă examina.



Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs