La ce ne ajută ortezele și în ce condiții?

În episodul de astăzi, ne punem întrebarea: La ce ne ajută ortezele și în ce condiții?. Doamna doctorand fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi vine, și de această dată, cu explicații la o întrebare la care unii dintre noi cu siguranță ne-am gândit, fie pentru că am fost puși în ipostaza de a utiliza o orteză sau pur și simplu eram curioși.


Conform definiției, ortezele funcționale de picior sunt dispozitive medicale menite să faciliteze funcția piciorului, să reducă stresul în țesuturi, să faciliteze mișcarea sau să controleze excesul de mișcare, să permită o distribuție normală a presiunilor sau să faciliteze controlul și stabilitatea piciorului. Acestea pot proteja și susține buna dezvoltare a sistemului locomotor, pot preveni deformațiile secundare ale scheletului piciorului și pot reduce riscul apariției sau reapariției unor patologii de natură biomecanică.


Ortezele pot controla forțele care se aplică piciorului, putând astfel proteja o structură afectată sau în curs de vindecare, permițând, treptat, reluarea funcției normale sau reducând dizabilitatea/ disfuncția. De asemenea, este posibilă utilizarea ortezei funcționale de picior pentru corectarea posturii și facilitarea mișcării normale. Ele sunt prescrise de către medicul specialist sau fizioterapeut, după o examinare detaliată a piciorului și membrului inferior. În mod ideal, produsul potrivit este întotdeauna ales împreună cu medicul sau fizioterapeutul și doar după examinarea încălțămintei și identificarea nevoilor fiecărui pacient în parte. Acestea sunt, de obicei, fabricate din diferite materiale precum polipropilenă, fibră de carbon, etil vinil acetat sau spume cu durități diferite, fiind, fie prefabricate customizabile, fie făcute la comandă după scanare 3D, evaluare clinică biomecanică și luare de mulaj a piciorului.


În cazul nostru, ortezele de picior prescrise de podiatru, sunt ortezele ce au rolul de a reduce stresul în țesuturi și pot asista deformații primare sau secundare ale piciorului. Principalele afecțiuni în care sunt utile astfel de dispozitive sunt cele de natură biomecanică sau orice alt sindrom dureros în care un dispozitiv ortotic poate ajuta in vindecare.


Firește, astfel de produse pot fi folosite nu doar în cazurile de patologie sau când se dorește evitarea evoluției unei afecțiuni deja existente, ci și în scop pur preventiv. Ortezele sunt folosite frecvent de un număr foarte mare de atleți din mai toate domeniile de activitate sportivă, fiind important de reținut faptul că aceste dispozitive pot facilita funcțiile piciorului în diferite activități sportive și funcționale.




Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs