E indicat să nu purtăm balerini?

În general, purtarea balerinilor nu prezintă o sursă de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă persoana în cauză prezintă anumite deformații morfologice la nivelul piciorului, nu poate beneficia de acest tip de încălțăminte, fără a se supune unui risc de a dezvolta ulterior anumite sindroame dureroase, leziuni sau chiar patologii ale piciorului. Balerinii sunt pantofi foarte înguști și cu profil puțin adânc. Balerinii nu permit introducerea unui dispozitiv ortotic în interior, ținând cont de spațiul foarte puțin generos. Mulți balerini au botul rotunjit asigurand astfel mai mult spațiu pentru degete, însă variantele cu botul ascuțit pot produce presiuni laterale la nivelul degetului mare și/sau a degetului mic, producând astfel riscul de a deforma articulațiile degetelor sau chiar a face posibilă declanșarea durerilor sau a bursitelor. Cel mai indicat este o vizită la specialistul podiatru pentru a identifica morfologia piciorului și a se recomanda, în consecință, forma și caracteristicile specifice ale încălțămintei care să respecte sănătatea picioarelor.


Un pantof ideal este acela care este purtat pentru scopul pentru care a fost produs. Spre exemplu, un pantof cu toc nu este un pantof optim pentru mers pe jos sau, cu atât mai puțin, pentru mers prelungit pe jos. Balerinii sunt, aparent, pantofi foarte comozi, fiind ușori și flexibili. Cu toate acestea, ei intră în categoria pantofilor minimaliști datorită greutății mici pe care o au prin natura construcției și a materialelor lejere din care sunt fabricați. Balerinii, ca și alte tipuri de încălțăminte minimalistă, precum pantofii minimaliști de alergare, trebuiesc purtați cu mare grijă ținând cont că sunt tolerați bine doar de picioare robuste și tonice din punct de vedere muscular. Se recomandă ca un picior lax, hipermobil sau cu o musculatură nu foarte robustă, să nu poarte frecvent pantofi minimaliști, fie pe distanțe lungi, fie timpi îndelungați de-a lungul zilei. Dacă se dorește o trecere spre pantofi minimaliști, este recomandat să cereți părerea specialistului în îngrijirea picioarelor sau a fizioterapeutului pentru a beneficia de un program progresiv de exerciții de tonifiere a musculaturii piciorului. Podiatrul sau fizioterapeutul specializat în îngrijirea piciorului vă poate ajuta în definitivarea deciziei legate de selecția încălțămintei, în funcție de parametrii individuali și specifici ai piciorului dumneavoastră și doar după un consult de specialitate.


Alegerea unui tip de încălțăminte comodă și corectă este esențială pentru sănătatea picioarelor noastre, deoarece acestea ne pot influența mersul sau ne pot cauza răni. Confortul este o opțiune corectă în alegerea pantofilor, însă nu de fiecare dată un pantof ce poate influența negativ funcționarea piciorului în cazul adulților, este și incomod la prima impresie. În cazul copiilor care poartă balerini trebuie ținut cont tort de morfologia și tipologia piciorului. Un picior de copil este, cu siguranță, mai fragil, firav și mai puțin tonic decât cel al unui adult, astfel un balerin flexibil nu va permite o bună stabilitate piciorului în timpul mersului. Este de luat în considerare că balerinii nu sunt pantofi de sport și nu sunt recomandați a fi purtați în activități fizice intense, precum mersul pe distanțe lungi.


Balerinii intră în categoria pantofilor ce nu oferă protecție piciorului. În cazul copiilor, pantofii aleși necorespunzător pot influența în sens negativ creșterea piciorului și chiar facilitarea apariției unor deformații secundare ireversibile. Alegerea unui număr corespunzător este dificil în cazul balerinilor, fiind aproape imposibilă scoaterea branțului intern pentru a verifica dacă piciorul are suficient spațiu și dacă lungimea branțului este corespunzătoare.


Purtarea pantofilor sau balerinilor care nu au lățimea și lungimea potrivite, neasigurând spațiu suficient piciorului, mai ales dacă sunt prea strânși în jurul degetelor, poate cauza unele probleme, precum unghii încarnate care pot duce la infecții secundare, mers dureros și chiar nevoia unor tratamente chirurgicale ale unghiilor.


Cea mai mare problemă a balerinilor este lipsa absorbției de șoc la contactul calcâiului cu solul asociată tălpii subțiri a acestei încălțăminte. Pe măsură ce piciorul atinge pământul, în timpul mersului, oasele și mușchii piciorului absorb acest impact. Alterarea capacității piciorului de absorbție de șocuri poate conduce la sindroame de stres, durere la nivelul piciorului, gleznei, membrului inferior sau chiar la nivelul spatelui. Talpa pantofului, atunci când se dorește o mai bună absorbție a șocurilor, trebuie să îndeplinească anumite condiții, ceea ce balerinii este puțin probabil sa ofere.


Construcția balerinilor oferă foarte puțin sprijin în jurul și de-a lungul tălpii piciorului, în timpul mersului. Acest lucru poate expune piciorul la forțe de frecare și compresie, ceea ce poate provoca dureri de-a lungul părții inferioare a pielii piciorului, cauzând iritații, bașici, etc. Lipsa de sprijin poate pune piciorul într-o poziție vulnerabilă, ceea ce duce la potențialele răsuciri ale gleznei și ulterioare traumatisme repetitive la mers. Fără o susținere adecvată a piciorului în balerini, purtarea acestora mai mult de o oră pe zi poate duce la fasciita plantară și dureri de călcâi, metatarsalgie sau dureri tibiale. De asemenea, talpa foarte subțire expune piciorul la presiuni crescute la nivelul zonelor mai proeminente ale scheletului, putând facilita apariția calozităților, bătăturilor. Talpa fiind subțire nu protejează piciorul de eventuale răniri prin înțepare, tăiere. Trecând peste orice obiect ascuțit, în timpul mersului, acesta poate traumatiza talpa încălțămintei și poate cauza răni piciorului și ulterioare infecții în consecință. Copiii care au activități în mediul extern este de preferat să nu poarte balerini care îi pot predispune la traumatisme la locul de joacă.



Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs