Ce înseamnă podiatria și ce este un podiatru?
Suntem mereu atenți asupra produselor pe care le introducem în portofoliul Giraffe Shoes și avem grijă ca raportul calitate-confort-preț să fie unul echitabil.
Campania „Pășește sănătos!” a prins contur după multe discuții purtate atât cu producătorii de încălțăminte, care mereu ne învață câte ceva, dar și cu clienții noștri, care întreabă și cer detalii despre produse, cu scopul de a fi cât mai bine informați, asigurându-se, astfel, că piciorușele copiilor lor sunt încălțate corect, nu doar frumos.
„Pășește sănătos!” este o campanie destinată informării și prezentării generale a beneficiilor îngrijirii corecte a piciorului și prezentării unui domeniu mai puțin cunoscut în România, dar de mare impact și ajutor în îngrijirea piciorului-domeniul podiatriei.
Podiatria este o ramură a medicinei, centrată pe diagnosticul și tratamentul afecțiunilor piciorului, respectiv ale gleznei sau membrelor inferioare, atunci când problemele derivă din afecțiunile piciorului, cât și structurilor conexe piciorului, unghii sau piele.
Am ales să colaborăm cu specialiști de încredere al acestui domeniu pentru a prezenta informații concrete și sigure, referitoare la profesia de podiatru și rolul său în îngrijirea piciorului uman. În scurtele episoade, doctorand fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi povestește subiectele esențiale ale acestei campanii și aduce răspunsuri valide unor întrebări generale.
Opțiunea noastră a fost colaborarea cu doctorand Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi, care este membră activă și reprezentant al Asociației de Podiatrie din România și specialist în evaluarea biomecanică clinică și biomecanica a piciorului, analiza mersului, metode de ortezare funcțională a piciorului și recuperarea disfuncțiilor musculoscheletale. Totodată, fizioterapeutul Iulia Drăgoi activează ca și coordonator în cadrul Fast Fizio Clinic din Timișoara și conduce școala privată de fizioterapie și educare în biomecanica piciorului, Fast Fizio School.
În acest episod, specialistul în fiziokinetoterapie ne prezintă subiectul de studiu al podiatriei, acesta fiind domeniul îngrijirii piciorului uman, definit ca o profesie medicală. De altfel, specialistul Iulia Drăgoi ne-a declarat că: „Podiatrul este cadrul medical specializat profesional în evaluarea, diagnosticarea și tratarea bolilor piciorului, gleznei sau a structurilor conexe ale piciorului.”
Podiatrii, după cum spune și specialistul, încep procesul de identificare ale problemelor piciorului și, ulterior, de diagnosticare examinând istoricul medical al persoanei și simptomele actuale, atunci când ele există. Apoi, efectuează o examinare clinică de bază a piciorului, iar în timpul acestui examen, ei caută semne de posibilă suferință. Podiatrul examinează aspecte legate de culoarea piciorului, sănătatea unghiilor și a pielii sau modificări de temperatură locală, structura piciorului, morfologia scheletului, prezența unor deformații sau aberații, chiar anomalii sau malformații ale scheletului sau părților moi. Aceștia pot solicita clientului sau pacientului să se plimbe sau să își miște piciorul și degetele de la picioare în direcții diferite, analizând, astfel prin inspecție funcția mersului și mișcărilor de bază ale piciorului. Ulterior, podiatrul examinează piciorul clinic din punct de vedere biomecanic pentru a percepe calitatea țesuturilor și a mișcării în fiecare articulație a piciorului, putând astfel încadra piciorul într-o clasă de morfologie sau de diagnostic. Piciorul poate fi lax, rigid sau “stiff”, hipermobil sau chiar instabil. Pe baza descoperirilor inițiale, podiatrii pot recomanda teste suplimentare specifice podiatriei precum analiza mersului, evaluarea presiunilor plantare static și dinamic, măsurarea forței musculare, a sensibilității și reflexelor, înainte de a-și pune diagnosticul final. Podiatrii pot solicita investigații suplimentare sau sprijinul altor specialiști precum medicii ortopezi, reumatologi, neurologi sau diabetologi, pentru a ajunge la un diagnostic cat mai precis. Următoarele instrumente de diagnostic pot ajuta podiatrul în recunoașterea bolilor piciorului și ulterior în tratamentul piciorului când afecțiunile au expresie la acest nivel:
- Testele de imagistică, inclusiv radiografie, ecografie, scanare osoasă, tomografie și scanare RMN: aceste teste pot dezvălui de la fracturi osoase, vase de sânge blocate sau înguste și alte probleme structurale sau patologice, inclusiv de natură traumatică.
- Analize de sânge: pentru a detecta prezența unei infecții sau a unor boli inflamatorii, infecțioase sau autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, sau alte afectiuni precum cele genetice ce pot cauza probleme la picioare .
- Testarea senzorială cantitativă: folosește un sistem informatic specializat care înregistrează cât de bine percep nervii schimbările de temperatură și vibrațiile. Podiatrii folosesc acest test pentru diagnosticul de neuropatie diabetică, hipersensibilitate și alte tulburări nervoase ale piciorului. În cazul în care podiatrul nu deține aparatura care permite testarea cantitativă, testele clinice simple, utilizând instrumente simple de testare și diagnosticare, pot identifica problemele de sensibilitate ale piciorului prin testarea calitativă / subiectivă, acestea având o valoare mare diagnostică.
- Electromiografia (EMG): măsoară cât de bine răspund mușchii la impulsurile nervoase. În timpul testului, un furnizor de servicii medicale introduce una sau mai multe ace subțiri, numite electrozi, în mușchi, pentru a prelua activitatea electrică din țesutul muscular. Rezultatele anormale ale EMG dezvăluie o problemă la nivel de nerv și pot ajuta podiatrul să ghideze tratamentul. De cele mai multe ori, aceste teste sunt efectuate de medici neurologi colaboratori ai podiatrilor.
Podiatrii pot diagnostica și trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:
- Leziuni la nivelul piciorului, cum ar fi oasele fracturate sau rupte, precum și entorse sau luxatii. În țara noastră, de patologia traumatică a piciorului se ocupă medicul ortoped, însă, în țările unde podiatrul există ca și specialist, acesta poate participa la identificarea și tratamentul acestora în funcție de gradul de specializare pe care îl deține.
- Dureri de picior și inflamații datorate artritei, artritei reumatoide, gutei sau altor afecțiuni din sfera bolilor autoimune și reumatismale;
- Afecțiuni ale piciorului diabetic, cum ar fi infecții, ulcere acute sau cronice și leziuni ale nervilor, precum cea mai comună complicație a diabetului - neuropatia sau boala vasculară periferică;
- Anomalii structurale ale piciorului, inclusiv picioare plate și arcade înalte/piciorul scobit sau alte deformații structurale;
- Afecțiuni ale pielii, precum negi, dermatoză plantară și piciorul sportivului/atletului, veruca vulgară, micoze;
- Afecțiuni ale unghiilor, inclusiv unghiile încrustate/încarnate, infecțiile și traumatismele unghiilor;
- Cauze ale durerii piciorului, cum ar fi durerea de călcâi, fasciita plantară, metatarsalgia, tendinițele, fracturile de stres, bursitele, etc.
Picioarele și gleznele sunt părți complexe ale corpului uman care sunt utilizate pe scară largă, astfel că, pot apărea probleme datorită exploatării lor zi de zi. Cu toate acestea, cei cu tulburări la nivelul piciorului și gleznei pot avea dificultăți în a decide dacă să solicite tratament de la un podiatru sau un ortoped.
Podiatrul:
Sfera tratamentului pe care o oferă este limitată doar la zonele gleznei și ale picioarelor, doar în unele state fiind posibilă abordarea terapeutică a gambei și membrului inferior. Podiatrul, cu pregătire de bază, tratează adesea unghiile încarnate, calusurile, micozele și ciuperca unghiei și a piciorului, ulcerațiile puțin profunde și probleme simple de statică ale piciorului precum arcadele căzute, și durerea cauzată de pintenul călcâiului și problemele legate de suprasolicitări mecanice sau traumatisme acute. Acesta poate utiliza metode chirurgicale simple sau mai complexe în funcție de gradul de pregătire profesională și poate trata, după cum indică medicul specialist, probleme de sănătate subiacente ca ulcerele plantare de presiune specifice piciorului diabetic. În cele mai multe țări, unde există profesia de podiatru, acesta tratează afecțiuni variate și complexe, cu condiția ca acestea să fie legate de structurile piciorului sau ale gleznei.
Totodată, un podiatru poate să:
- Evalueze încălțămintea și să facă recomandări referitoare la caracteristicile acesteia sau poate solicita sprijinul unui pedortist, specialist în încălțămintea medicală - profesie existența în România la nivel de formare universitară.
- Poate oferi tratamente de prevenire a complicațiilor piciorului diabetic și tratamente specifice acestuia;
- Evalueze factorii de risc de la nivelul picioarelor, de la copii, adulți, vârstnici până la sportivi de performanță;
- Ofere o educație în ceea ce constă piciorul diabetic sau alte afectiuni ale picioarelor, atât în rândul populației generale,cât și în rândul cadrelor medicale implicate în tratamentul bolilor piciorului.
Ortopedul:
Medicul ortoped sau chirurg ortoped se ocupă de unele dintre aceleași probleme ca și podiatrul, ortopedul putând trata probleme ale piciorului și gleznei, prin metode medicamentoase orale, injectabile sau chirurgicale, inclusiv deformațiile antepiciorului și retropiciorului, precum degetele în ciocan, tendinițe, rupturi ale tendonului achilian, fracturi, luxații, etc. În plus, ortopedul are autoritatea de a trata întregul corp, ceea ce poate fi benefic în cazurile în care problemele piciorului și gleznei provin din alte zone ale corpului, cum ar fi șoldul sau genunchiul. Specific problemelor din extremitățile inferioare și superioare, ortopedul își poate îndrepta atenția asupra oaselor, ligamentelor, mușchilor și tendoanelor.
Unele probleme ale piciorului și gleznei provin din genunchi, șold, partea inferioară a spatelui sau bazinului. Chirurgul ortoped este capabil să trateze în mod eficient afecțiunile complexe ale extremităților inferioare, în combinație cu restul corpului. Acesta evaluează în mod specific problemele piciorului, dar poate examina și alte probleme ortopedice care pot contribui la durerea de la nivelul piciorului și a gleznei.
Majoritatea celor care se confruntă cu tulburări ale piciorului și gleznei, de obicei, optează să vadă ortopedul pentru îngrijirea lor inițială. Cu toate acestea, este important ca specialiștii să evalueze, mai întâi, simptomele și circumstanțele care duc la probleme înainte de a decide care medic specialist este cel mai potrivit: podiatrul sau ortopedul.
Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.