Ce înseamnă examenul de picior?

În cel de-al doilea episod al campaniei „Pășește sănătos!” ne este prezentat examenul de picior și ceea ce înseamnă acesta, de către doctorand fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi, ca fiind un examen extrem de minuțios și comprehensiv, urmărind toate aspectele piciorului. Ulterior, se poate ajunge la examene specifice în contextul unor afecțiuni ale piciorului, dar și la evaluarea încălțămintei, piciorul funcționând împreună cu pantoful purtat. Examinarea completă, prezentată de specialistul Iulia Drăgoi, constă în analiza unghiilor, pielii, morfologiei, deformațiilor, leziunilor, inflamațiilor, astfel spus, analiza oricăror semne și, ulterior, simptome pe care pacientul le poate avea la nivelul piciorului. Analizarea acestora prezintă etape precum inspecția, palparea, testingul muscular, articular, măsurarea deformațiilor, a anduranței la efort, evaluarea mersului și a unor activități specifice ale piciorului precum în anumite activități lucrative sau chiar sporturi.


Examenul de picior începe prin descalțarea completă a ambelor picioare, atat de pantofi, cât și ciorapi, pentru ca specialistul să poată face o evaluare comparativă, după cum precizează doamna Iulia Dragoi. Totodată, un consult de picior este precedat de o anamneză minuțioasă ce implică adresarea unor întrebări despre simptome, descrierea lor și istoricul lor, prezența altor afecțiuni, cât și examinarea sumară vasculară și neurologică a piciorului, precum măsurarea temperaturii locale, palparea pulsurilor și raportarea prezenței/ absenței sau abolirea acestora (tipologia pulsurilor arteriale măsurabile la nivelul piciorului cu ajutorul unor instrumente pot identifica afecțiuni vasculare periferice), sudorația, sensibiltatea, etc. Se examinează capacitatea piciorului de a percepe stimuli produși cu diferite instrumente noninvazive care pot detecta modificări foarte fine, precum cele legate de sensibilitatea fină, tactilă, dureroasă, vibratorie, dar și calitatea reflexelor și a forței musculare. Ulterior, o examinare amănunțită a zonelor cu probleme poate clarifica suspiciunea diagnostică sau clasa diagnostică în care piciorul poate fii integrat. Diagnosticarea problemelor aferente picioarelor se poate face atât prin teste de laborator, cât și prin analize cu raze X, ultrasonografie, CT, RMN, măsurători biomecanice, termografie, testarea vitezei de conducere nervoasă sau evaluarea specifica în departamente de medicină de specialitate precum ortopedie, reumatologie, neurologie, chirurgie vasculară, dermatologie, etc.

  • Testele de laborator constau într-o analiză completă a sângelui la recomandarea unui medic specialist , care va ajuta la determinarea diagnosticului, prezența sau absența unei posibile infecții și măsurarea gradului de severitate a acesteia.
  • Radiografiile și investigatiile imagistice (sau analizele cu raze X, CT, RMN) se recomandă pentru diagnosticul afecțiunilor de la nivelul picioarelor, pentru determinarea și evaluarea complicațiilor în prezența semnelor unor posibile infecții, dar și pentru a determina dacă oasele sunt afectate, dacă este vorba de artrită sau dacă sunt daune produse de posibilele infecții sau corpuri străine în țesuturile moi sau dure.
  • Ultrasonografia musculoscheletala (sau ecografia musculoscheletală cu secvența Doppler) se recomandă pentru a analiza aspectul țesuturilor moi, cartilaj articular, dar și a circulației sangvine din țesuturile examinate sau calitatea circulației din vasele de sânge, flux, etc.


De altfel, podiatrul, în urma constatării și analizării picioarelor, poate trimite pacientul către alte specialități medicale, în vederea terapiei sau pentru confirmarea ipotezei diagnostice.


Pe baza istoricului și examinării minuțioase efectuate asupra piciorului, podiatrul va putea face recomandări specifice necesare. Planul de tratament și prevenire recomandat de către acesta poate include indicații referitoare la încălțăminte, ortezare, igienă zilnică, terapie fizică, îngrijirea rănilor sau infecțiilor prezente. În unele cazuri, trimiterile către alți specialiști sunt necesare, deoarece unele infecții sau complicații pot fi complicația altor afecțiuni și pot periclita integritatea membrelor sau chiar a vieții, atunci când acestea nu sunt tratate la timp. De exemplu, este posibil să fie nevoie de apelarea la un specialist vascular, dacă există o îngrijorare cu privire la fluxul de sânge, rezultat în urma testelor clinice.


Totodată, specialistul poate face recomandări referitoare la modificarea stilului de viață, care poate afecta sănătatea picioarelor:

  • Încetarea fumatului - acesta poate scădea fluxul de sânge la picioare;
  • Atingerea unui număr ideal de kilograme - kilogramele în exces pot crește greutatea pe articulații, inclusiv a picioarelor sau gleznelor;
  • Recomandarea mersului pe jos - acesta stimulează circulația sangvină în picioare și o funcție musculară îmbunătățită;
  • Monitorizarea diabetului și controlul glicemiei- gestionarea cu atenție a bolii, prin medicație specifică, dietă și exerciții fizice, poate ajuta la prevenirea multor complicații aferente piciorului sau a gleznei, unele cu potențial sever, precum apariția ulcerațiilor sau a deformațiilor ireversibile.


Examinarea picioarelor se recomandă  atât de către doctorand fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi, cât și de alți specialiști, ca fiind  un examen necesar pentru prevenirea, determinarea sau tratarea imediată a unor disfuncții, patologii, sindroame sau chiar infecții, ischemii cronice sau acute,  fără a lăsa timp acestora să evolueze și să creeze alte probleme.




Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.



Lasa un comentariu
Dragoi Iulia 02.11.2021
Bună ziua, dacă nevoia dumneavoastră încă mai este actuală, doamna doctor Dragoi Iulia, vă așteaptă la cabinet. Pentru mai multe informații, vă lăsăm numărul de telefon: 0744525709 Pași sănătoși vă dorim.
Angela maradiaga 11.10.2020
Ma intereseaza efectuarea investigatiilor prezentate mai sus.