Ce este piciorul diabetic?
Ne folosim picioarele în cea mai mare parte a zilei, pentru a ne orienta către și dinspre destinații, atât mari cât și mici, în fiecare zi. De la o alergare în parc, până la o scurtă plimbare până în bucătărie, picioarele noastre sunt acolo pentru fiecare pas al nostru, fiind solicitate mereu.
Îngrijirea corespunzătoare a picioarelor ar trebui să fie un punct important pentru oricine, indiferent de vârstă, dar poate fi deosebit de importantă pentru cei diagnosticați cu diabet. Diabetul poate afecta sănătatea picioarelor dumneavoastră și expune pacienții diabetici la un risc mai mare de complicații. Prin controlul diabetului, pacienții își pot menține picioarele în formă bună și sănătoase.
Persoanele cu diabet sunt predispuse la probleme ale piciorului care se dezvoltă din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge pe o perioadă prelungită de timp. Neuropatia diabetică și boala vasculară periferică sunt cele două probleme principale ale piciorului care apar și ambele pot avea complicații grave.
Diabetul este o boală care determină o producție defectuoasă sau insuficientă de insulină sau o sensibilitate scăzută la insulină. Insulina este un hormon esențial care este responsabil pentru a ajuta celulele să absoarbă/ transporte zahărul din sânge pentru a le folosi pentru energie. Când acest proces nu funcționează corect, zahărul rămâne în sânge, cauzând probleme de sănătate.
Perioadele prelungite ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pot deteriora multe zone ale corpului, inclusiv picioarele. În timp, diabetul poate provoca leziuni nervoase care duc la amorțeală la nivelul picioarelor; acest lucru poate face ca persoanele care suferă de diabet să aibă senzațiile extremităților scăzute. Afecțiunea face, de asemenea, dificilă și simțirea iritațiilor, durerii sau infecțiilor la nivelul picioarelor pentru o persoană cu diabet. De altfel, este posibil să nu observe când pantofii provoaca frecare, compresie sau pot deranja. Această lipsă de senzație poate duce la un risc crescut de tăieturi, răni și besici, ulceratii plantare.
Dacă o persoană nu primește tratament pentru imbunatatirea sensibikitatii picioarelor si pentru controlul glicemiei, pacientii sunt predispusi sa dezbolte ulcere și chiar gangrene la nivelul picioareor. Dacă o persoană dezvoltă gangrenă, o amputație piate sa survina ca si o metoda de salvare a membrului inferior si chiar a vietii.
Boala vasculara periferica
Diabetul duce la modificări ale vaselor de sânge, inclusiv ale arterelor. Fluxul sanguin redus poate duce la durere și răni care se vindecă lent. Dacă o persoană dezvoltă o infecție severă, un medic poate recomanda amputația.
Îngrijirea picioarelor diabetice
Prevenirea problemelor piciorului este esențială pentru persoanele care au diabet. Menținerea picioarelor sănătoase este importantă, iar persoana în cauză ar trebui să fie vigilentă cu privire la igiena piciorului:
- Verificați picioarele în fiecare zi: Examinați picioarele zilnic sau cereți cuiva să verifice dacă există modificări sau răni.
- Spălați-vă picioarele zilnic: mențineți picioarele curate pentru a preveni infecțiile.
- Purtați încălțăminte și șosete de protecție: Protejați picioarele în șosete și încălțăminte în orice moment. Un podiatru poate recomanda încălțăminte specială pentru a preveni deformările si ranirea picioarelor. Nu purtați șosete atât de strânse încât să restricționeze fluxul de sânge.
- Ajutați menținerea fluxului de sânge la picioare: Mișcați picioarele din când în când, atunci când stați jos, masați-vă degetele de la picioare periodic și faceți exercitii fizic constant. Aceste acțiuni ajută la menținerea fluxului sanguin sănătos la picioare.
- Tăiați cu atenție unghiile: Tăiați unghiile drepte peste tot și țineți-le scurte. Unghiile rotunjite pot crește spre interior, ceea ce duce la infecție prin incarnarea unghiei.
- Protejați picioarele de temperaturi extreme: expunerea la cald și frig extrem poate deteriora picioarele persoanelor cu diabet.
- Mergeți la examene periodice ale picioarelor: examinările periodice ale medicului specialist sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor, amputațiilor și deformărilor severe.
- Controlul zahărului din sânge: zaharurile necontrolate din sânge cresc riscul de complicații la nivelul picioarelor din cauza diabetului.
- Evitați fumatul: Fumatul afectează negativ fluxul de sânge către țesuturi, ceea ce poate înrăutăți problemele piciorului la persoanele cu diabet.
Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.