Când este indicat un examen de picior la copii?

În acest episod, doamna doctorand fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi ne răspunde la o întrebare pe care, probabil, toți părinții o au în minte la un moment dat, și anume: Când este indicat un examen de picior la copii?

 

Nu există un moment ideal în care să se efectueze o evaluare a piciorului. Totuși, este recomandat ca o analiză a piciorului să se facă imediat după nașterea copilului. Neonatologul și ortopedul pediatru, în mod normal, evaluează inițial copilul și exclud malformațiile sau deformațiile congenitale. Acestea pot beneficia de tratament ortopedic și fizioterapic. Pentru a identifica din timp orice deformații/anomalii sau modificări care stau la baza dezvoltării patologiilor și disfuncțiilor secundare, respectiv orice semn clinic sau simptom (durerea, oboseala, disfuncții de mers) necesită un consult podiatric.

 

Condițiile piciorului copiilor sunt o cauză frecventă de îngrijorare a părinților, iar aceștia apelează la o serie de specialități medicale. Podiatria este ramura medicală care se ocupă cu identificarea problemelor de picioare și tratamentul conservativ al acestora. În timp, pot apărea o varietate de probleme la nivelul picioarelor precum cele dermatologice (negi, veruci, calusuri/ bătături, fisuri, unghii încarnate, micoze) sau de natură ortopedică și biomecanică (degete curbate, deformări scheletale, picior plat, pes cavus, hallux valgus, etc) Într-adevăr, problemele piciorului s-au dovedit a fi cele mai comune afecțiuni musculo-scheletale cu care se prezintă pacienții la medic.

 

Examinarea picioarelor este o componentă esențială a evaluării unui nou-născut. O examinare amănunțită poate fi efectuată rapid. În ciuda dimensiunilor mici, piciorul nou-născutului este o structură complexă, iar majoritatea deformărilor pot fi diagnosticate cu ușurință doar cu examinare fizică, folosind rar metode de diagnostic imagistic. Un examen amănunțit include evaluarea morfologiei, aspecte dermatologice și neurologice și observarea, palparea și evaluarea pliurilor, a mobilității articulare și funcției musculare. Anomaliile obișnuite ale piciorului nou-născutului includ deformări congenitale ale piciorului, talus vertical congenital (picioare plane rigide) club foot, varus equin, metatarsus adductus/ abdusctis, hallux flexus și deformări ale degetelor sau chiar malformații congenitale precum polidactilie.

 

Majoritatea tratamentelor includ măsuri conservative, cum ar fi observarea și monitorizarea fără intervenție terapeutică, bandajările corective, ortezele statice și dinamice corective, metode de fizioterapie ce includ stretching, masaj, mobilizări articulare și exerciții de kinetoterapie. Unele metode terapeutice pot fi însușite de către ortoped, iar altele de fizioterapeut. Cazurile care necesită corecție chirurgicală trebuie să fie trimise unui specialist cu expertiză în corectarea deformărilor extremității inferioare la copii.

 

Examinarea picioarelor este o componentă esențială a unei evaluări cuprinzătoare a unui nou-născut. Cu o atenție riguroasă, această examinare, care este adesea liniștitoare pentru noii părinți, poate fi efectuată rapid, dar amănunțit. Detectarea precoce a problemelor piciorului la sugari permite tratament corectiv în timp util, dacă este necesar.

 

Observarea simultană a ambelor picioare poate releva multe detalii de morfologie. Pielea trebuie examinată pentru cute sau pliuri neobișnuite care pot fi formate prin diverse abateri de la structura considerată normală, atât a piciorului, cât și a membrului inferior. Anumite zone ale pielii pot fi întinse anormal, ceea ce indică o tensiune suplimentară asupra pielii, în timp ce pielea de pe partea opusă a piciorului poate fi excesivă.

 

Examinarea picioarelor copiilor este indicată, încă de la primele semne de disconfort, durere, la apariția unor anomalii de formă sau statice, dar și preventiv, sub forma unui screening de picior cu rol în identificarea precoce a problemelor sau monitorizarea celor deja instalate. Atat fiziokinetoterapeutul Iulia Drăgoi, cât și  alți specialiști din domeniul îngrijirii piciorului și, mai ales, clinicieni formați în podiatrie sau biomecanică, pot face o examinare complexă biomecanică și funcțională a piciorului copiilor la diferite vârste. Această evaluare este necesară în prevenirea, determinarea sau tratarea imediată a unor disfuncții, patologii, sindroame musculoscheletale fără a lăsa timp acestora să evolueze și să creeze alte probleme, atât în timpul copilăriei, cât și în viața adultă.




Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs