Cum ajută ortezele în cazul copiilor?

În acest episod, doamna doctorand fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi ne povestește Cum ajută ortezele în cazul copiilor și ne oferă sfaturi despre purtarea acestora.


Ortezele funcționale de picior sunt dispozitive care se introduc în încălțăminte, înlocuind branțul intern al pantofului. Acestea sunt confecționate din diferite materiale conform scopului pentru care sunt create sau alese în cazul prefabricatelor.


Ortezele pot fi purtate în cazul diferitelor tipuri de traumatisme, precum fracturi, entorse sau luxații, prin imobilizarea articulațiilor, limitând astfel mișcările și grăbește procesul de vindecare; acesta este cazul ortezelor de gleznă-picior. Totodată, ortezele de picior sunt dispozitive diferite, ele fiind utilizate la interfața picior-încălțăminte, având mai degrabă rolul de a facilita buna funcționare a piciorului în dinamică. Ortezele funcționale de picior pot asista funcția piciorului în diferite situații, precum durere, deformații, post-traumatic, prevenție sau în scopul atingerii unor funcții necesare sportului.


Ortezele pentru copii sunt concepute special, în funcție de nevoile funcționale ale unui copil. Ortezele de picior, fie ele prefabricate sau făcute la comandă, pot fi utilizate inițial pentru a oferi mai multă stabilitate, o funcționare optimizată, pentru control sau pentru a reduce stresul din țesuturi, chiar și pentru ghidajul unei bune creșteri și dezvoltări armonioase, atât a piciorului, cât și a membrului inferior. Pe măsură ce un copil crește, tratamentul ortotic se adaptează noilor nevoi funcționale și condițiilor piciorului, orteza  putând fi proiectată/ termoformată/ adaptată/ accesorizată pentru a încuraja o bună funcție a piciorului.


Piciorul copiilor trece prin multiple etape de dezvoltare structurală, funcțională și neuro-musculară. Orice eventuală disfuncție, în acest sens, poate fi identificată sau chiar provocată în timpul activităților, precum mers, alergat sau sport. Orice dezechilibru sau disfuncție necesită o evaluare atentă clinică și biomecanică a piciorului. Scopul acestei evaluări este de a decide dacă este necesară asistarea copilului cu un dispozitiv ortotic în încălțăminte și/ sau asocierea unor exerciții specifice și sfaturi cu privire la caracteristicile încălțămintei.


În cazul copiilor, este indicată schimbarea ortezelor regulat, deoarece aceștia cresc destul de repede, iar ortezele prea mici ar putea creea alte probleme sau complicații. Reglajele fine, adaptările aduse ortezelor sau chiar înlocuirile frecvente ale acestora pot fi pași necesari care îi ajută pe copii să funcționeze normal, menținând mereu tratamentul ortotic în parametrii doriți pentru o funcție îmbunătățită sau reducerea simptomelor este dezideratul unei terapii ortoptice pentru picior.


Abordarea terapeutică utilizând orteze funcționale de picior constă în modificarea forțelor aplicate piciorului fără ca acesta să fie influențat negativ în ceea ce privește funcția, fie ea de mers sau alte activități mai complexe, precum sportul. O orteză funcțională de picior modifică stresul în țesuturi permițând în același timp mișcarea fiziologică a piciorului fără a-l imobiliza.


Totodată, datorită purtării zilnice a ortezelor, igiena acestora trebuie să fie atent făcută deoarece protecția și prevenirea problemelor pielii este crucială, pentru că odată prezente sunt mai dificil de abordat și tratat. Indicat este ca pielea să fie verificată frecvent pentru a observa dacă apar iritații sau roșeață a pielii în timpul utilizării ortezelor, orice posibilă modificare fiind necesar a fi raportată specialistului care a prescris și implementat tratamentul ortotic.




Acest Proiect este susținut de Giraffe Shoes și este realizat cu aprobarea informațiilor de către doctorand specialist în biomecanica piciorului, Fizioterapeut Iulia Drăgoi, reprezentant al Asociația de Podiatrie și Fast Fizio Clinic.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs